Måned: mars 2020

Kaffegrut mot vond lukt

Sett en skål eller et brett med kaffegrut i nærheten av lukten, for eksempel i kjøleskapet, garderoben eller i boden. Har du lukt på hendene etter å ha laget mat? Gni gruten mellom hendene og skyll av – og lukten er borte.

Nedbør

Faller det 1 mm nedbør på et areal på 1000 m2 tilsvarer det en vannmengde på 1 m3 = 1 tonn = 1000 liter.

1 cm tørr snø tilsvarer cirka 1 mm regn.

Rense hvitløk

Her er en god beskrivelse av hvordan vi skreller hvitløksbåter, da helst tørket hvitløk. Fersk hvitløk trenger sjelden å skrelles.

Methylisothiazolinone (MI)

Methylisothiazolinone (MI) er et konserveringsmiddel. Det er et kraftig, og kraftig allergifremkallende, biocid.

MI har de siste årene stadig oftere blitt brukt hud- og hårpleieprodukter samt såpe og maling. Ifølge Miljødirektoratet bør ikke MI brukes i produkter som skal påføres huden, men det selges likevel svært mange slike produkter som inneholder MI.

Den siste tiden har EU og norske myndigheter registrert at det har eksplodert av antall forbrukere som får allergiske reaksjoner som følge av å ha brukt produkter med MI. De får senere konstatert MI-allergi.

MI er i dag forbudt i produkter som ikke vaskes av. Dette inkluderer også våtservietter, samt hårpleieprodukter som ikke skal skylles ut. MI er tillatt i en begrenset konsentrasjon i produkter som skylles av huden.

Symptomer på allergi mot MI er rødhet, svie, stikkende fornemmelser, flassing eller skorpedannelse i huden. Verkende blemmer kan også forekomme.

Mattilsynet

Kaffegrut som plantenæring

Kaffegruten er proppfull av næring til jorda og kan erstatte noe av gjødslingen. Erling Fløistad i Bioforsk Plantehelse på Ås har tidligere fortalt til NRK at kaffegruten fjerner ugress.

Kaffegrut i komposten

Kaffegrut kan erstatte bark og flis i komposteringen. Gruten er porøs og derfor vil bidra med luft og kan fremskynde komposteringen, spesielt om du legger det lag-i-lag med for eksempel plenklipp.

Grønnkål om høsten

Grønnkål er supermat!

Grønnkål

Grønnkål er den mest vitaminrike av kålsortene. Den inneholder jern, C-vitamin og lutein.

Grønnkål tilhører korsblomstfamilien. Den er en toårig plante.

Hvis grønnkålen skjæres etter en frostnatt om høsten, så blir den søt og mild i smaken. Mye av den samme effekten oppnås ved å legge posen i fryseren hvis man kjøper grønnkålen før frosten kommer. Vi foretrekker likevel å høste etter frost, for da er ugresset visnet og alle insekter er borte. I tillegg kan man riste av rim og snø, slik at bladene blir tørre.

Fersk, ufrosset grønnkål kan gjerne kokes en stund for å mildne smaken.

Vi høster og leverer grønnkål i perioden oktober til desember, avhengig av temperatur og nedbør. Kålen pakkes i plastposer á 150 g og selges enten direkte til forbruker eller til grønnsakshandlere i Oslo og Akershus.

Det har tidligere vært mest etterspørsel fra dansker og tyskere som er bosatt i Norge, spesielt ved juletid, for det brukes i tradisjonell julemat mange steder i Europa. Men etterhvert som produktet blir tilgjengelig, har også nordmenn fått øynene opp for denne sunne grønnsaken.

Grønnkål kan spises rå i salater, kokt, frest i olje, som stuet grønnkål, i grønnkålsuppe og ellers i mange varianter som f.eks. erstatning for spinat i kjente spinatretter.

Grønnkål er enkel å tilberede og smaker like godt etter en god stund i fryseren!

Pakket grønnkål

Hvitløk fra Arstun

Hvitløk

Hos oss er hvitløksproduksjonen håndverk fra ende til annen.

Vi kjøper økologisk setteløk som vi planter for hånd om høsten. Som småprodusenter er det ikke grunnlag for å importere eksotisk arbeidskraft, så vi har selv plantet hver eneste løk. For å få pene løk er det viktig at de settes med roten ned og toppen opp.

Hvitløken plantes

I mai kan vi få et inntrykk av hvordan avlingen vil bli. Med riktig luking og vanning kan vi i juli ha verdens beste hvitløk til salgs!

Hvitløken i mai

I juli kan vi begynne å høste. Løken må behandles med forsiktighet, for den blir lett skadet.

Innhøsting av hvitløk

Vi vasker hvitløken ren for jord, fjerner det ytterste laget og kutter stilken, men beholder som regel noen cm. Fersk hvitløk kan brukes i store mengder og stilken smaker godt. Den kan kuttes og brukes i gryter, til garnityr eller rett og slett frest i panne som grønnsak.

Vasket hvitløk

Denne hvitløken vokser ikke under landbruksplast og vi bruker ikke emballasje av plast.

Rull til toppen