Norsk matgalskap

Nordmenn roper på kneipp, fordi vi ikke liker gourmetfatet vi sitter i. Det finnes ingen matvarekrise i Norge.

I min ungdom var jeg på den karibiske øya Tobago. Der plantet de sitrusfrukter i strandsonen for å holde sanden på plass. Landet bugnet over av de deiligste tropiske fruktene man kan tenke seg.

Men jordbær og ananas har de ikke.

På grunn av en nylig devaluering ble plutselig importerte varer dyrt. Jeg traff noen damer i butikken som raste over prisene på hermetisert ananas. Prisen på boksen var doblet. Hvordan kunne de overleve?! Hvem har skylden?!

Hvor dust går det an å bli, tenkte jeg, du har jo mango gratis i treet over gata.

Les mer

Kaffegrut mot vond lukt

Sett en skål eller et brett med kaffegrut i nærheten av lukten, for eksempel i kjøleskapet, garderoben eller i boden. Har du lukt på hendene etter å ha laget mat? Gni gruten mellom hendene og skyll av – og lukten er borte.

Nedbør

Faller det 1 mm nedbør på et areal på 1000 m2 tilsvarer det en vannmengde på 1 m3 = 1 tonn = 1000 liter.

1 cm tørr snø tilsvarer cirka 1 mm regn.

Rense hvitløk

Her er en god beskrivelse av hvordan vi skreller hvitløksbåter, da helst tørket hvitløk. Fersk hvitløk trenger sjelden å skrelles.

Methylisothiazolinone (MI)

Methylisothiazolinone (MI) er et konserveringsmiddel. Det er et kraftig, og kraftig allergifremkallende, biocid.

MI har de siste årene stadig oftere blitt brukt hud- og hårpleieprodukter samt såpe og maling. Ifølge Miljødirektoratet bør ikke MI brukes i produkter som skal påføres huden, men det selges likevel svært mange slike produkter som inneholder MI.

Den siste tiden har EU og norske myndigheter registrert at det har eksplodert av antall forbrukere som får allergiske reaksjoner som følge av å ha brukt produkter med MI. De får senere konstatert MI-allergi.

MI er i dag forbudt i produkter som ikke vaskes av. Dette inkluderer også våtservietter, samt hårpleieprodukter som ikke skal skylles ut. MI er tillatt i en begrenset konsentrasjon i produkter som skylles av huden.

Symptomer på allergi mot MI er rødhet, svie, stikkende fornemmelser, flassing eller skorpedannelse i huden. Verkende blemmer kan også forekomme.

Mattilsynet

Kaffegrut som plantenæring

Kaffegruten er proppfull av næring til jorda og kan erstatte noe av gjødslingen. Erling Fløistad i Bioforsk Plantehelse på Ås har tidligere fortalt til NRK at kaffegruten fjerner ugress.

Kaffegrut i komposten

Kaffegrut kan erstatte bark og flis i komposteringen. Gruten er porøs og derfor vil bidra med luft og kan fremskynde komposteringen, spesielt om du legger det lag-i-lag med for eksempel plenklipp.

Skroll til toppen