Hverdagsbrød

Grovt brød

Gjærbakst

Det går helt fint å heve brøddeig uten å bruke plast. Et rent kjøkkenhåndkle fungerer greit.

Ellers anbefaler jeg bivokspapir som kan kjøpes i mange forretninger for kjøkkenutstyr. Voksdukene fra Bivaxfabriken er fine, de kan brukes uendelig mange ganger og de er hygieniske.

Bivoksen er vannavstøtende og antibakteriell.

Hverdagsbrød

Hverdagsbrød

Saftig og godt brød, passe grovt for barna
FORBEREDELSER 2 timer
Tilberedningstid 1 time
Steketid 30 minutter
Rett Brød
Inspirasjon Tradisjonell
Porsjoner 3 brød

Ingredienser
  

  • 400 g sammalt hvete finmalt
  • 250 g sammalt rug grovmalt
  • 150 g sammalt hvete grovmalt
  • 600 g hvetemel
  • 2 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 7,5 dl vann noe av vannet kan byttes med melk
  • 1 pk gjær helst fersk
  • 1,5 dl olje

FREMGANGSMÅTE
 

  • Bland mel, sukker og salt i en bolle. Varm vann/melk til den er fingervarm, løs opp gjæren i væsken og tilsett matolje. Bland alt sammen og elt til deigen er smidig. Dekk bollen med et klede og la den heve på et lunt sted i 30 – 40 minutter.
  • Del deigen i 3 og form brødene. Legg dem i smurte former og la dem etterheve under klede.
  • Stek brødene på 210 – 220 ℃ i ca en halv time. Når de løsner fra kanten av formen kan man sjekke om de er ferdige. Avkjøl på rist.
Nøkkelord brød

Grovt brød Read More »

Norsk matgalskap

Nordmenn roper på kneipp, fordi vi ikke liker gourmetfatet vi sitter i. Det finnes ingen matvarekrise i Norge.

I min ungdom var jeg på den karibiske øya Tobago. Der plantet de sitrusfrukter i strandsonen for å holde sanden på plass. Landet bugnet over av de deiligste tropiske fruktene man kan tenke seg.

Men jordbær og ananas har de ikke.

På grunn av en nylig devaluering ble plutselig importerte varer dyrt. Jeg traff noen damer i butikken som raste over prisene på hermetisert ananas. Prisen på boksen var doblet. Hvordan kunne de overleve?! Hvem har skylden?!

Hvor dust går det an å bli, tenkte jeg, du har jo mango gratis i treet over gata.

https://www.nrk.no/ytring/norsk-matgalskap-1.15907470

Les mer

Norsk matgalskap Read More »

Methylisothiazolinone (MI)

Methylisothiazolinone (MI) er et konserveringsmiddel. Det er et kraftig, og kraftig allergifremkallende, biocid.

MI har de siste årene stadig oftere blitt brukt hud- og hårpleieprodukter samt såpe og maling. Ifølge Miljødirektoratet bør ikke MI brukes i produkter som skal påføres huden, men det selges likevel svært mange slike produkter som inneholder MI.

Den siste tiden har EU og norske myndigheter registrert at det har eksplodert av antall forbrukere som får allergiske reaksjoner som følge av å ha brukt produkter med MI. De får senere konstatert MI-allergi.

MI er i dag forbudt i produkter som ikke vaskes av. Dette inkluderer også våtservietter, samt hårpleieprodukter som ikke skal skylles ut. MI er tillatt i en begrenset konsentrasjon i produkter som skylles av huden.

Symptomer på allergi mot MI er rødhet, svie, stikkende fornemmelser, flassing eller skorpedannelse i huden. Verkende blemmer kan også forekomme.

Mattilsynet

Methylisothiazolinone (MI) Read More »

Skroll til toppen