Köfte (på gresk kalles det keftos) er godt krydrete, ofte litt avlange, tyrkiske kjøttboller laget av kjøttdeig. Bollene serveres ofte sammen med cacık eller tzatziki. Andre typer köfte er utbredt også andre steder i Midtøsten, samt i Pakistan.

Kjøttboller

400 g kjøttdeig
1 stk liten løk, skrellet og finhakket
1 stk hvitløksfedd, skrellet og finhakket 0.5 ts allehånde
0.25 ts kanel
0.5 ts salt
0.25 ts pepper
olivenolje til steking

Bland sammen alle ingrediensene til koftah. Form til 15–20 små kjøttboller.
Varm opp olivenolje i en tykkbunnet gryte over medium/høy varme. Brun kjøttbollene i 2–3 omganger. De skal ikke bli gjennomstekte.

Gryte

3 ss olivenolje
1 stk mellomstor løk, skrellet og finhakket
2 stk hvitløksfedd, skrellet og finhakket
20 g tomatpuré
0.5 ts sukker
400 g hakkede tomater (friske eller hermetiske)
1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber), eller annen type chiliflak etter smak 300 g poteter, skrellet og skåret i biter
3 dl vann
bladpersille til servering (kan sløyfes)
salt og pepper

Bruk samme gryte som kjøttbollene ble stekt i, skru ned til medium varme og ha i løk. Fres under jevnlig omrøring til myk og blank, 8–10 minutter.
Ha i hvitløksfedd, tomatpuré og sukker og fres videre i 1 minutt.
Ha i hakkede tomater og chiliflak. Bland godt sammen, så tomatpureen er godt fordelt i sausen. Ha i 3 dl vann og poteter. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre i 10 minutter.
Smak til med salt og pepper. Ha i kjøttbollene. Sett på lokket igjen og la putre til kjøttbollene er gjennomstekte og potetene møre, 20–25 minutter.

Vermicelliris

175 g basmatiris (2 dl)
1 ss olivenolje
1 ss smør
2 ss brukket vermicellipasta (tel şehriye) eller små biter av knust pasta (f.eks. spagetti, spaghettini eller linguine) 2.8 dl vann
salt

Skyll ris i flere omganger til vannet renner klart, eller så mange ganger du orker. Renn av.
Varm opp olivenolje og smør i en tykkbunnet kasserolle over medium varme. Fres pasta mens du rører jevnlig. Den skal bli brun, men ikke brent. Ha i ris og 0,5 ts salt. Bland godt sammen og ha i vann. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La koke i 12 minutter.
Trekk av varmen og la stå i minst 10 minutter, helst 20. Rør opp risen med en gaffel og smak til med mer salt, om nødvendig.

Kalender